sobota, 25 czerwca 2022

Instrukcja obsługi po polsku parowaru Russell Hobbs, część 2

<<-- Przejdź do części 1

CZAS GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

31 Te czasy są tylko wskazówką. Są przeznaczone na pojedynczą warstwę jedzenia w dolnym koszu.

32 Przedłuż te czasy:

a) jeśli używane są 2 lub 3 kosze, ponieważ para musi podgrzać więcej jedzenia

b) jeśli dana potrawa jest gotowana w drugim lub trzecim koszyku

c) jeśli jedzenie jest ułożone warstwami w koszyku

33 Ogólnie rzecz biorąc, im dalej jedzenie jest od żywiołu, tym dłużej trwa gotowanie.

34 Musisz poeksperymentować, aby znaleźć godziny i pozycje, które pasują do twoich ulubionych potraw.

35 Przed podaniem sprawdź, czy jedzenie jest odpowiednio ugotowane. W razie wątpliwości ugotuj jeszcze trochę.

36 Mięso, drób i produkty pochodne (mielone, hamburgery itp.) gotuj, aż soki będą klarowne.

37 Smaż rybę, aż miąższ będzie nieprzezroczysty. 

 

parowar instrukcja obsługi PL po polsku
Parowar Russell Hobbs 21140

MISKA RYŻOWA

38 Kiedy gotujesz ryż, napełnij miskę ryżem nie więcej niż do połowy.

39 Dodaj wodę do miski na ryż – mniej więcej jedną i ćwierć objętości ryżu (ryż wchłonie część wody).

Nie używaj małży otwartych przed gotowaniem. Gotuj na parze, aż muszle całkowicie się otworzą i wyrzuć te, które nie są otwarte po ugotowaniu. Aby warzywa liściaste pozostały zielone i chrupiące, lekko gotuj, a następnie zanurz w lodowatej wodzie (to znaczy warzywa).

40 Umieść miskę na ryż w górnym koszu. Jeśli umieścisz ryż pod innymi produktami spożywczymi, soki zmienią smak ryżu, a dodatkowy płyn może sprawić, że będzie papkowaty.

41 Ryż powinien zająć od 15 do 20 minut, w zależności od rodzaju, ilości i osobistego gustu.

42 Sugerujemy spróbować po 15 minutach, a następnie w razie potrzeby gotować dłużej. 

 

PONAD 60 MINUT?

43 Jeśli zamierzasz gotować na parze dłużej niż 60 minut:

a) miej oko na poziom wody i/lub timer, uzupełnij zbiornik wodą o około połowy drogi i zresetuj timer! lub

b) ustaw minutnik na połowę czasu gotowania na parze, wtedy dzwonek zaalarmuje Cię o konieczności uzupełnienia zbiornik – następnie zresetuj timer

44 Aby uzupełnić, powoli wlej wodę do zaworu napełniania na pokrywie zbiornika.

45 Nie wypełniaj powyżej max.

 

GOTOWANIE NA SUCHO

46 Nie martw się, pomyśleliśmy o tym i zamontowaliśmy wyłącznik termiczny.

47 W przypadku wystąpienia przegotowania, wyłącznik wyłączy parowar.

48 Odłącz jednostkę bazową, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, a następnie doładuj ją i uruchom ponownie parowiec.

49 Przy obliczaniu potrzebnego czasu uwzględnij cały czas już spędzony gotowanie na parze i część czasu między wyschnięciem a ponownym uruchomieniem, ponieważ gotowanie proces nie zatrzyma się natychmiast po wyschnięciu zbiornika.

50 Jeśli uważnie przyglądasz się procesowi gotowania, nie ma powodu, aby ratować operacja nie powinna zakończyć się w 100% powodzeniem.

 

OPIEKA I UTRZYMANIE

51 Odłącz steamer i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

52 Wytrzyj bazę wilgotną ściereczką.

53 Myć ręcznie zdejmowane części. Części te można myć w zmywarce.

54 Jeśli używasz zmywarki, trudne warunki wewnątrz zmywarki będą miały wpływ na wykończenia powierzchni.

55 Uszkodzenie powinno mieć wyłącznie charakter kosmetyczny i nie powinno wpływać na działanie urządzenie.

56 W końcu niektóre produkty spożywcze pozostawią plamy – nie martw się nimi. Jeśli plamy nie będą wyjdzie, wtedy nie mogą wpływać na smak twojego jedzenia.

 

UKŁADANIE I PRZECHOWYWANIE

57 Dla ułatwienia przechowywania kosz 1 mieści się w koszu 2, który mieści się w koszu 3. 

 

ODKAMIENIĆ REGULARNIE

58 Kamień może być biały, kolorowy, nawet rdzawy, ale zwykle jest widoczny.

59 Zgorzelina fosforanowa nie jest ogólnie widoczna, ale jest obecna nawet w obszarach z miękką wodą.

60 Kamień powoduje przegrzanie, skraca żywotność grzałki i może spowodować wygotowanie odetnij.

61 Dlatego nawet przy miękkiej wodzie należy regularnie odkamieniać (przynajmniej raz w miesiącu), aby utrzymać parowiec sprawny.

62 Upewnij się, że kuchnia jest dobrze wentylowana, gorący ocet nie pachnie ładnie.

63 Nie pasuj do tacy, koszy, miski na ryż ani pokrywki.

64 Napełnij zbiornik 600 ml (1 pint) białego (przezroczystego) octu, podłącz go do gniazdka ściennego, i ustaw minutnik na 20 minut.

65 Po 20 minutach pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wylej ocet i kilkakrotnie przepłucz zbiornik zimną wodą, aby usunąć wszelkie ślady octu.

66 Dokładnie osusz bazę.

67 Nie używaj niczego innego niż biały (czysty) ocet i nie używaj zastrzeżonego odkamieniacz.

Produkty zwrócone w ramach gwarancji z wadami spowodowanymi przez wagę będą podlegać opłacie za naprawę.






Ciekawe artykuły:

    
    Zapoznaj się z innymi artykułami. Przejdź do zakładki Spis artykułów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspomóż mnie lub zostań moim patronem już od 5 zł - sprawdź szczegóły

Moje e-booki

Kliknij w okładkę, aby przejść do strony książki

Przejdź do strony książki Przejdź do strony książki