<<-- Przejdź do części 1
CZAS
GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
31 Te czasy
są tylko wskazówką. Są przeznaczone na pojedynczą warstwę
jedzenia w dolnym koszu.
32 Przedłuż
te czasy:
a) jeśli
używane są 2 lub 3 kosze, ponieważ para musi podgrzać więcej
jedzenia
b) jeśli
dana potrawa jest gotowana w drugim lub trzecim koszyku
c) jeśli
jedzenie jest ułożone warstwami w koszyku
33 Ogólnie
rzecz biorąc, im dalej jedzenie jest od żywiołu, tym dłużej trwa
gotowanie.
34 Musisz
poeksperymentować, aby znaleźć godziny i pozycje, które pasują
do twoich ulubionych potraw.
35 Przed
podaniem sprawdź, czy jedzenie jest odpowiednio ugotowane. W razie
wątpliwości ugotuj jeszcze trochę.
36 Mięso,
drób i produkty pochodne (mielone, hamburgery itp.) gotuj, aż soki
będą klarowne.
37 Smaż
rybę, aż miąższ będzie nieprzezroczysty.
|
Parowar Russell Hobbs 21140
|
MISKA
RYŻOWA
38 Kiedy
gotujesz ryż, napełnij miskę ryżem nie więcej niż do połowy.
39 Dodaj wodę
do miski na ryż – mniej więcej jedną i ćwierć objętości ryżu
(ryż wchłonie część wody).
Nie używaj
małży otwartych przed gotowaniem. Gotuj na parze, aż muszle
całkowicie się otworzą i wyrzuć te, które nie są otwarte po
ugotowaniu. Aby warzywa liściaste pozostały zielone i chrupiące,
lekko gotuj, a następnie zanurz w lodowatej wodzie (to znaczy
warzywa).
40 Umieść
miskę na ryż w górnym koszu. Jeśli umieścisz ryż pod innymi
produktami spożywczymi, soki zmienią smak ryżu, a dodatkowy płyn
może sprawić, że będzie papkowaty.
41 Ryż
powinien zająć od 15 do 20 minut, w zależności od rodzaju, ilości
i osobistego gustu.
42 Sugerujemy
spróbować po 15 minutach, a następnie w razie potrzeby gotować
dłużej.